Inkoop

Veel geld voor je goud

Verkoop

Het hele jaar door betaalbaar!

Terugkoop

Verkoop je goud en koop het later terug

U hebt goud of oud goud en wilt het graag verkopen!

meer info

Mooie sieraden voor weinig

meer info

Hebt u wel snel geld nodig maar wilt u nog niet definitief afstand nemen van uw sieraden?

meer info

26

"Al 22 jaar, betrouwbare kwaliteit"

Wat is goud

Goud behoort tot de zogeheten edelmetalen. Scheikundig gezien zijn edelmetalen metalen die niet onderhevig zijn aan oxidatie of zuur. Dit veroorzaakt ook de duurzaamheid van deze metalen. Binnen deze categorie edelmetalen heeft goud weer uitzonderlijke duurzame eigenschappen.

Daarbij zijn er nog meer eigenschappen die goud typeren:
–       Geleiding; goud heeft een zeer goede geleiding voor warmte en elektriciteit.
–       Kleur; de gele kleur van goud is bijzonder ten opzichte van de veelal grijskleurige en witte edelmetalen.
–       Zacht; goud is het best vervormbaar van alle metalen.
–       Reflecteert licht; goud is een goede reflector van licht.
–       Vertrouwen; door de eeuwen heen heeft goed zijn vertrouwen bewezen.
–       Schaars;

Het kookpunt van goud is 2855,88° C en het smeltpunt is 1063,85° C. De dichtheid van goud is 19.320 kg/dm3. Dit houdt in dat 1 dm3 goud een massa heeft van 19.320 kg. Een melkpak gevuld met goud weegt dan ruim 19 kg. Een ander opvallende eigenschap is dat 1 gram goud gewalst kan worden tot een plaat bladgoud van 1 vierkante meter. Hierdoor is goud ook uitstekend geschikt om gebruikt te worden om voorwerpen/sieraden verguld te maken.

De zuiverheid van goud kan worden aangegeven in karaat en in duizendste delen. Fijn (puur) goud is 24 karaat of 999.9. Niet fijn goud wordt aangegeven in delen van 24 of in duizendste. Zo is 18 karaat dan 18e deel van 24, dit is 75% fijn goud. In duizendste is dit .750.

Hierbij kan de volgende berekenwijze gehanteerd worden:

Percentage goud = (karaat goud/24) * 100

Karaat goud = 24 * (percentage goud / 100)

Veel gouden sieraden en gouden munten bestaan voor een deel uit andere (edel)metalen. In veel gevallen is dit zilver of koper. Hierdoor wordt het minder zacht, maar zijn er ook mogelijkheden om de kleur te bewerken. Witgoud is bijvoorbeeld een vermenging van goud en nikkel of palladium. Tegenwoordig wordt meer gebruik gemaakt van (de duurdere variant) palladium.

Roodgoud wordt gecreëerd door koper aan het goud toe te voegen. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de Zuid Afrikaanse Krugerrand. Deze bestaat voor ruim 91% uit goud en verder uit koper. Dit zorgt voor een duidelijke rode tint.